rođenje

BOŽIĆ JE

BOŽIĆ

Božić je vrijeme kad više pozornosti posvećujemo događaju rođenja Isusa Krista, odnosno početku novih događaja koji slijede. Početke prirodno volimo promatrati s one pozitivne i malo tajanstvene strane dozvoljavajući si stvaranje dobrog osjećaja neizvjesnosti očekujući upravo ono iznenađenje koje će nas oboriti s nogu. Očekujemo više nego što smo imali ili mogli do sada. U redu je težiti većemu.

ROĐENJE

Koliko smo puta započeli nešto potpuno novo i za nas nepoznato?

Koliko puta nas je upravo to ugodno iznenadilo i koliko smo samo tada novog naučili?

Sve to danas nosimo pod rukom, živimo s tim i dio je našeg „SADA“. Tu se nalaze mnoga iskustva i znanja koja danas svakodnevno koristimo. Ako smo zaboravili naše teške ili lakše početke sad je vrijeme da ih se podsjetimo jer kad ih zaboravimo svaki sljedeći korak postaje u našim mislima veći ili teži nego što u realnosti jest. Podsjećajući se koliko smo do sada učinili, svaki sljedeći korak je samo mala nadogradnja na prethodni, zar ne?

PROŠLOST

Vratite se bar 10-ak godina unazad i pokušajte se sjetiti par svojih prekretnica. Pokušajte vratiti osjećaj kad ste dali odluku i niste znali što vas dalje čeka, no istu stvar biste napravili i danas. Izvucite iz bogate riznice već zaboravljene rečenice koje su vam bile upućene ili ste si ih sami sebi upućivali u trenucima pada osobne energije i entuzijazma. Dovucite ih ovog trenutka i ubacite ih u svoj vidokrug! Čujte ih i pronađite izvor iz kojeg dolaze! Slavite izvor ma kako god ga zvali! Danas je dan njegova rođenja!

Upalite ponovno sve emocije koje su pobuđene i snagu nesalomljivosti koja se tada rađala!

POČETAK

Ako je vrijeme i slavlje rođenja svake godine dio našeg obiteljskog života, onda je to jednako tako i nauk o introspekciji vlastitog napretka.

Umanjivanje svega onoga što želimo imati, vidjeti ili osjetiti suprotno je slavlju, a događa se u trenucima kritičke slabosti kad pribjegavamo nabrajanju svih mogućim vanjskim ili unutarnjim resursa i to brzinom svjetlosti kako bi umanjili vlastiti uspjeha koji nam ionako slijedi. Nasuprot umanjivanju je slavlje svih osobnih preobrazbi, prekretnica, transformacija koje puževom brzinom izvlačimo iz vlastite memorije, ali ipak izvlačimo.

VIŠE OD SLAVLJA I PUNE TRPEZE

Mnogo dublja smisao ove poruke slavlja može se dokučiti, ako se želimo pozabaviti njome ne banalizirajući je. Površinu na kojoj se vremenski najduže zadržavamo zagrebimo ispod nje i pronađimo bitne smjernice, aktivnosti, osjećaje i misli koje su naše osnovno gorivo.

Znati slaviti svoje prošle transformacije ili podvige kao tek sastavni dio daleke prošlosti bitna je karakteristika ponašanja onih koji razumiju zakonitosti procesa u kojima se nalaze. To su djelići koje s vremena valja prikupiti i slaviti. Na njihovim temeljima procesi se nastavljaju dalje, htjeli mi to ili ne. Stihija ne postoji, osim u vlastitom kritičkom umu.

Prisjetite se kakvi ste bili nekada ranije, a kakvi ste danas! Promjene da kako postoje!

Pa zar to nije dovoljan razlog za slavlje?

Rođenje je divna riječ, a znači toliko mnogo i mnogo više od toga.

Zastani, zatvori oči i uživaj u onome što si do sada kreirao kako bi iz toga uzeo samo ono što ti je potrebno da nastaviš dalje. Definiraj što je dalje jer na temelju toga ćeš odabrati samo konkretne alate iz prošlosti.

Uživaj u prošlosti i osjeti budućnost!

Okusi sutra prije nego prođe ovaj dan!

Sretan vam Božić!

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar