ciljanje

CILJAJMO U METU

SLUŠAM, ČUJEM, RAZMIŠLJAM

Kao što mogu i dolazim do informacija, slušanje mi donosi nove ili možda stare uvide.

Ciljanje na nešto je jednako stvaranju koraka plana akcije u dosezanju tek kontakta s ciljem.

Kreiranje određivanja ciljeva za kratkoročno(tjedan do dva), srednjoročno(mjesec do tri) ili dugoročno(godina pa i do pet)razdoblje bez znanja što je to u biti cilj je posao koji ostaje u zraku. Ako cilj kao pojam nije dio već nešto izvan nas, onda nema simbioze, zajedničkog rada. Sve što se može dogoditi je konstantno stremljenje do faze umora, pa i odustajanja. U čestim slučajevima prekid nastaje u samom početku jer cilj nije jednako MI. Odnos koji je nastao ne motivira osobu.

Cilj također mnogi ne znaju definirat, te upravo u toj početnoj točci vidim najveću pogrešku.

ISHODI

Evo nekoliko primjera:

Nastavnik:

Cilj-naučiti učenike upotrebi nekog digitalnog materijala

Poduzetnik:

Cilj-prodati x više nego do sada

Odgajatelj:

Cilj-objasniti roditeljima da donose samo zdrave slatkiše

Student:

Cilj-završiti faks i diplomirati

Ovo nisu ciljevi, već želje koje teže ostvarenju.

Ako želim otići na more, onda mi je cilj biti na moru, npr. na Braču, u pješčanoj uvali…..

Cilj treba biti krajnji ISHOD ili krajnja slika stvorena u našem umu, slika nas samih, a mi u njoj.

One prije tzv. ciljeve putem ove formula kreirajte u ispravne ciljeve ili mnogo bolje rečeno ishode. Da pomognem, prvi(nastavnik)učenik zna izraditi excel tablicu i unijeti tražene podatke.

Cilj ili krajnji ishod treba biti jednostavan i vama razumljiv. Tako stvorena slika postaje dio vas ili vašeg uma. Što je umu shvatljivije to će se brže i jače zalijepiti na njega.

Ako se i dalje ne silazite ili vam je prejednostavno, napravite i osmislite na ispravan način svoj cilj ili ishod, pa onda sudite je li nešto za vas dobro ili nije. Prvo trebate steći iskustvo nečega kako bi o tome mogli pričati.

POVEŽITE SE

Sad može biti razumljivo kako netko etuzijastično krene prema tzv. cilju i onda ubrzo odustaje. Sjetite se od čega nikada ne bi i ne ćete odustati. Sagledajte kakav je odnos vas i onoga od čega ne odustajete. Isprepletena je emocija i vrijednost koja očrvšćuje i hrani taj odnos.

I to treba postojati između vas i vašeg cilja. Ako toga nema, nema ni povezanosti koja vas motivira i tjera da ostvarite zamišljeno.

Hranite tu povezanost vama dobrim emocijama, podsjećajte se na vrijednosti tog procesa i krajnjeg ishoda koje vama mnogo znače.

Ako odustanete znajte da vaš cilj nikada neće nestati. Jedino što nestaje je vaša volje da ga ostvarite.

PAMETNI TRENUCI

Stoga ne srljajte, već si dozvolite trenutke i rada na cilju i odmora od cilja. Odmor će vam doći kao poželjan analitični i sistematični intermeco.

Uzeti sebi vremena i sagledati kako se odvija proces, koje su korekcije potrebne i kako se mi osjećamo u njemu je pametan izbor, bar jednom tjedno.

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar