fokus-glina

FOKUS GLINA

GLINA

Prirodan materijal koji živi oko nas, a da ga ni ne primjećujemo može nam dati mnogo dublje uvide nego što mislimo. Postoje crvene i bijele gline, mekše i tvrđe, no i još mnoge vrste. Nas interesiraju samo one koje su pogodne za rad na lončarskom kolu.

„Nije to baš tako lako kao kada gledamo na televiziji“- komentiraju oni koji su se okušali u ovom radu.

FOKUS

U ovoj radnji nije problem biti fokusiran. Prisiljeni smo. Struktura ili proces rada to zahtjeva. Lončarsko kolo se okreće u jednom smjeru kojeg nismo očekivali, suprotno od kazaljke na satu. Tijelo je statično kao i položaj ruku.

GLINA

Borba sa smjerom vrtnje kola i tendencija da ukrotimo glinu je izazovna.

FOKUS 

Blago nagnuti položaj tijela sa spojenim rukama ispred sebe i laktovima pod pravim kutom dok je pogled usmjeren na palce koje gledamo iz ptičje perspektive daje nam spremnost za centriranje mase gline na ploči lončarskog kola.

Zauzimamo smireno disanje i mirnoću kao kada gađamo u metu. Kako je radnja čitavo vrijeme dinamičnog tipa ona nam ne dozvoljava da stanemo, već da radnju učinimo do kraja.

Nakon tog prvog najbitnijeg dijela, centriranja mase, prelazimo u drugi dio koji nam dozvoljava kreativnost.

GLINA

Sve što činimo rukama, pa i najsitniji detalj pomaka ruku vidi se na gotovom proizvodu. Zanimljivo je, da je ovo proces istraživanja. Sve što nam se na oko ne sviđa kontroliramo promjenom položaja ruku i automatski mijenjamo izgled gotovog proizvoda

FOKUS GLINA

Ne postoji pojedinac koji  ovo nije pozitivno komentirao. I onaj kojemu je to išlo spretnije i onaj kojemu je išlo manje spretnije. Radnja je vrlo dinamična i ne dozvoljava nam suditi i posumnjati u sebe, a najmanje odustati.

Kad krenete raditi ovu prekrasnu aktivnost nađete se u stanju da ne želite stati. Zanimljivost promjena koje se događaju vas motiviraju i drže u jednom nadahnutom i ugodnom stanju koje potiče u vama nešto što vas stalno tjera naprijed.

„Mogu još i ovo i ovo. Kako je ovo dobro. Imam osjećaj da nisam ovdje, već negdje drugdje.“

ZAKLJUČAK

Postoje još mnoge druge aktivnosti kojima možete vježbati svoju fokusiranost. To su razni sportovi ili umjetničke aktivnosti, od slikanja do plesa ili pak do same glazbe.

Svakodnevni život nam donosi mnoge nepovezane radnje koje trebamo ili moramo učiniti. Bježeća fokusiranost s jedne na drugu nas umara i naše pogreške su zaredane u većem broju. To nas frustrira i donosi neugodna stanja u kojima ne želimo biti.

Izaberite neku aktivnost, pa makar nemate nikakvog pojma o njoj. Ovo je još možda i najbolja solucija za vas jer upravo o onome što malo znamo zainteresiranost će biti još veća. Naš mozak prirodno voli nove sadržaje u kojima još nikada nije bio. Dozvolite mu to. Dozvolite si to.

Lako je reći: „Budi fokusiran na svoje ciljeve, no što se pod tim podrazumijeva, reći će vam GLINA“

Uživajte u fokusiranosti – dozvolite si odmak od svakodnevnih obaveza.

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar