otpor

I ŠTO SAD, OTPOR ILI PRIHVAĆANJE?

NI DRUGI VIŠE NEMAJU OTPOR

Razvod ili rastajanje od nečega što je do sada bilo je vrlo aktualna tema mnogo prisutna u današnje vrijeme.

Skoro da je postala poštapalica i više se ne čudimo kad čujemo da je netko rastavljen. Nekad bi se postavljala zabrinuta pitanja onima koji se nalaze u toj situaciji iz čiste empatične perspektive. Danas se više na to ne osvrćemo već to čujemo samo kao jednu informaciju koju smo dobili od nekog kao i bilo koju drugu informaciju. Ne postoji otpor. Čak se više zabrinemo kad netko ostane bez posla nego je li rastavljen ili nije. To je s jedne strane dobro jer je lakše naći posao, nego uspostaviti novi život i to bolji nego što je bio . Posao je status, a brak stanje, tako ga barem doživljavamo. Bez obzira što je razlika velika, za zdrav život nam je potreban i posao i veza.  

JA

U situaciji ostajanja bez posla potrebno je prvo pronaći sebe i definirat svoj odnos spram nje koji smo stvorili u novonastaloj situaciji. To znači riješiti se svih negativnih emocija kojima bih mogli navaliti na sebe i polako snižavat samopouzdanje što nikako nije dobro za napredovanje. Naoružavanje dobrim i pozitivnim emocijama je izuzetno dobar  početak u stvaranju motivacije u pronalasku budućeg posla. U trenucima rastavljenosti postupak je isti, no mi ga činimo težim jer znamo kako novonastalo stanje može potrajati godinama, pa i čak do kraja našeg života. Zbog toga otpor od novonastalog stanja je jači i dugotrajniji, a time i mnogo veći posao u stvaranju dobrog novonastalog stanja kako bi mogli krenuti dalje nasmijani, sretni i motivirani.

Prvo što rastavljene osobe trebaju učiniti je modeliranje svog novog JA. Otegotnosti su u tome što im je potrebno vrijeme da shvate da više nisu u staroj priči i da su sada na putu da stvore svoju novu priču. Tu se javlja najveća borba sa samim sobom koja može potrajati onoliko koliko osoba daje otpora novoj priči da uđe u njezin život. Zatvaranje jedne knjige i otvaranje nove je stvar odluke. Kad tad doći će taj trenutak, no vremenski period izuzetno ovisi o osobi koja pruža otpor. Život ide dalje pružali mi otpor ili ne. Otpor nam samo onemogućava da se u njega uključimo. Evo, usporedimo to s odabirom i pronalaženjem novog posla. Poslova ima raznih. One koje ne želimo raditi i one koje ne želimo raditi.

Imala sam jednu klijenticu koja je pronalazila posao dvije godine s očajem u ponašanju, stavovima i razmišljanju. U njezinom CV-u pisale su sve njezine reference na toj razini da svaki poslodavac kod kojeg bi došla smrznuo se od siline njezinog znanja i ne bi dobivala posao. Razmišljanja koja je gajila bila su loše socijalno stanje u državi, te njezine godine starosti zbog kojih joj je općenito nemoguće pronaći posao. Sad kad ste pročitali ove reference možete shvatiti koliko je nemoguće s njima kao alatom krenuti u neki novi životni potez. Naravno da se sve slagalo kako bi potvrđivalo njezina stajališta i ona posao nije dobivala. Njezin korak nakon našeg zajedničkog rada bio je, kako je sama odlučila, „smirit“ svoj CV kojeg je preradila da bude pristupačan i prilagođen potrebama poslodavca koji traži zaposlenika. Drugim riječima ako se kandidirate za posao knjigovođe jer imate te reference ne ćete isticati kako ste napisali sijaset knjiga i članaka o nečmu sasvim drugom, te preveli nekoliko knjiga i još mnogo što nema veze s traženim poslom, jer poslodavac traži knjigovođu za kojeg imate svjedodžbu i još ako ste otvorena i komunikativna, te pristupačan osoba sigurno po njegovim potrebama ulazite u strogo uži krug mogućih kandidata za taj posao.

Kad to prebacimo u koračanje novim životom koji nas je dočekao ne pružamo mu otpor gurajući ono što se sada ne traži od nas, već pronalazimo svoje druge karakteristike osobnosti koje imamo u sebi, no nisu u staroj priči mogle doći do izražaja. Kad se prepustite novom obliku života bit ćete svaki dan ugodno iznenađeni što sve možete i koliko ste dobri u tome, što još morate nadograđivati, što započeti učiti, a u čemu ste pravi maher.

To je prvi najvažniji i najkvalitetniji korak u razdoblju rastavljene osobe koji vam daje novo ruho u novim koracima koji slijede.

ODNOS

Kad ste se tako dobro sredili, ukrasili i naoružali novim modnim detaljima koji vas krase i karakteriziraju možete krenuti u kreiranje odnosa s drugima. Prvi odnos kojeg trebate izgraditi je odnos s bivšim/bivšom. Njega ćete izgraditi na ovaj ili ovaj način i to s jednim jedinim ciljem, da vi u njemu budete dobro i zadržite stanje koje sam navela u poglavlju prije. Ovo nije sebičan akt već vrlo logičan. Ako ste vi dobro, neminovno će biti dobro i osoba s kojom ste u odnosu. Možete to i okrenuti naglavačke. Ako je osoba zadovoljna, zadovoljan/na sam i ja. Ekologija mora postojati. Ekologija znači zadovoljstvo obiju strana. Nešto ćete trebati „dati“ toj osobi kako bi ona mogla „dati“ vama ono što vama treba.

Ja sam osobno sebe trebala prisiliti da kažem na glas svom bivšem da ga razumijem kad kaže da nema novaca za alimentaciju i da jednako tako on shvati da mi ovisimo o tim novcima koji nam trebaju za goli život, te da je sasvim u redu ako to neće biti 10-tog u mjesecu, da ću se nekako snaći i pričekati period iza 10-tog. Izašavši mu ususret zahvalio mi se i već evo 10 godina redovito daje novac nekad na točan datum, a nekad par dana iza njega.

Ovaj način će vam pomoći da jednako tako izgradite odnose s ljudima s kojima ste se prije družili. Zanimljivo je i rekla bih blagodat kako se velika većina njih briše, odnosno sami se obrišu, te otvaraju prostor i to veliki prostor za ulazak novih ljudi koji vas nadahnjuju, fasciniraju i važni su dijelovi u kreiranju snage i ideja za dalje napredovanje u vašoj novoj priči.

DJECA

Tek sada ovako dobro izgrađeni temelji vaše buduće kuće koju mentalno gradite ulazite emotivno čisti u odnose sa svojom djecom koja prolaze sve jednako kao i vi, no razlika je što oni nisu zreli jednako kao i vi, pa im je stoga potreba vaša pomoć kao mentora. U njima je bijes koji može biti vidljiv ili pritajen. Tu je skrivena krivnja koju su prisvojili kao svoju i ne znaju se nositi s njom. Ona također može biti pritajena ili vidljiva. Također se ne mogu naći u novoj priči jer su stvorila otpor. Navika je gadna stvar!

Sjetite se nekih svojih navika koje ste se htjeli riješiti i koliko vam je napora i vremena trebalo da to postignete. Mnogo strpljenja će vas dotjerati do stanja kojeg želite izgraditi sa svojom djecom. Priča u prvom odjeljku je početak i to onaj početak koji će im biti vidljiv i čujan s vaše strane. Djeca će to upijati i kopirati. Ako ste očajni, tužni i nezadovoljni novonastalom situacijom iz koje se ne želite izvući, djeca će to vidjeti i preuzeti vaša ponašanja. Vaša slabost ili jakost postat će njihova osobina koju će nositi kroz život.

No, ako ste iskreno tužni što je sasvim normalno i vidite svjetlo na kraju tunela prema kojem se ponosno i sretno krećete, a putem prihvaćate sve što vam dolazi sa smiješkom na licu, onda će vam i djeca takva biti. Naučit će da sve nedaće koje dolaze, a mi ih prvenstveno tako nazivamo, nisu veće od nas samih.

Mi smo ti veći i iznad njih, koji upravljamo upravo onako kako smo odabrali.  

Odabir nas čini velikima ili malima, sposobnima ili nesposobnima, sretnima ili nesretnima.

Trenutak odabira još je uvijek točkica u mnoštvu i predstavlja naš i samo naš odabir.

“Teško je sve do trenutka dok ne nađete zadovoljstvo. Tek onda možete početi uživati. Uživajte!”

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar