INNER BOXES

KUTIJE

Naše unutarnje kutije su smještene u našoj podsvijesti. Postoje kutije za posao, obitelj, druženje s prijateljima, vožnju bicikla, pečenje palačinki, odmora, rada…………………….

U trenutku učenja novih vještina, ponašanja i stjecanja sposobnosti za svaku posebnu situaciju mi gradimo male boksove u koje to spremamo. Kada se pojavi potreba da otpjevamo neku pjesmu, otvara se boks pjesama koje smo naučili dobro otpjevati, no i onih koje smo naučili loše pjevati. Sva ista ili slična znanja se nalaze u kategoriziranim boksovima našeg uma.

Uglavnom, svi su oni dio naše prošlosti jer tek nakon učenja i kreiranja određenog boksa mogli su se pohraniti.

No ako usvajamo neku od sasvim novih tehnika i novih znanja, kao na primjer, postajemo roditelji, a to nikad u životu nismo bili, formira se novi boks s tim nazivom. U njega će se pohranjivati sva naša iskustva vezana za roditeljstvo.

IZLAZAK IZ KUTIJE

Sposobnost brzog prelaska iz kutije u kutiju je prednost fleksibilnih ljudi. Ona omogućuje da u komunikaciji ne zaglibimo u krivom smjeru. Da posao ne trpamo zajedno s privatnim životom ili da ga ne nosimo kući. Ona nam također daje benefite da u pojedinim boksovima iskoristimo maksimum.

ODMOR – UMOR

Stojim na blagajni u obližnjem marketu i krajičkom uha zahvaćam razgovor dviju tamošnjih trgovkinja. Jedna se žali drugoj da joj je tak godišnji bio predug, da se već nakon četvrtog dana htjela vratiti na posao.

Znam kako je težak posao trgovaca u super marketima, pa mi je baš to, valjda, zaokupilo pažnju.

Potaknulo me je na razmišljanje da osvijestim koliko nas ima takvih koji nismo u stanju izaći iz svoje kolotečine, svojih stvorenih boksova. Izaći iz njih i potpuno drugačije funkcionirati je očigledno težak potez.

PROMJENA AKTIVNOSTI

Aktivan način pomaka iz jednog moda u drugi je potrebno našem tijelu kako ne bi došlo do pregorijevanja koje nastaje zasićenjem i prenatrpanošću u jednoj kutiji.

I OPET KUTIJA

Ako sam u prošlosti nekuda trebala otići, otputovati na par dana, stvarala sam si brigu oko toga kako će oni bez mene. Kako će se snaći i djeca i muž. Hoće li sve biti u redu i još mnoga druga pitanja kao poludjele ose su mi napadale mozak.

Otići ili ostati?

Ako nešto brzo ne napravim, ostat ću vezana jednom nogom u svojoj prošlosti, a to nikako nije dobro za mene i ljude oko mene.

Napokon sam izvukla tu nogu iz živog pijeska i stala na tvrdo tlo. Moje stanje se promijenilo.

Pogledala sam u budućnost i mogla zamisliti sebe kako putujem, plovim, družim se i pjevam.

Čula sam prekrasne glasove i žamor ljudi, a u daljini sam vidjela sebe kako se sretno vraćam kući.

RAD – PREKID RADA

Po jednom vrlo sličnom principu funkcionira i naša kvaliteta rada. Zaposleni ljudi koji rade svoj posao, vole ga i uživaju, imaju problem da nakon par sati rada, bez obzira što i dalje imaju volju za radom, nemaju više snage i sve teže i konfuzno funkcioniraju.

Testirano rješenje s odličnim rezultatima je sljedeće:

Intenzivan rad od 90 minuta prekidate jednom pauzom od 15 min i nastavljate dalje isti set. Pauza se sastoji od potpunog nerada i nema nikakve veze s radom koji ste obavljali.

Ako smo svjesni naših boksova, više ćemo biti sposobni prebacivati se iz jednog u drugi u trenutku kada primijetimo da nismo zadovoljni sadašnjim stanje.

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar