cilja

NACILJAJ – KAMO? – GDJE? – U ŠTO?

CILJ PO CILJ….

Vrlo popularna tema. Odredite svoj cilj i krenite. Što čekate? Kako ne znate svoj cilj? Što želite postići? Mnogo je tu pitanja koja bi nas trebala odvesti do tog cilja, no ipak se ti tzv. ciljevi ne ostvaruju. Bar ne onako kako smo zamislili. Kako to? Baš interesantno pitanje za istraživanje?

ŠTO JE CILJ

Kada odlučite kupiti bijelu košulju koja vam treba za npr. svadbu koja je za mjesec dana,vi imate cilj. E, sada je pitanje što je ovdje cilj. Kupiti bijelu košulju ili biti odijeven u bijelu košulju na svadbi. Kada odlučite ići na more i tamo provesti desetak dana, da li je to vaš cilj ili nešto mnogo više, kao u prvom primjeru, biti odijeven u bijelu košulju.

PUT DO CILJA

Mnogo se vremena potroši na osmišljavanje puta do cilja kojeg želimo ostvariti i to je nekako dominantno. No, ponavljam, ciljevi se ipak ne događaju. Bar ne u onoj mjeri u kojoj želimo. Put od Zagreba do Splita je put i to je dakako istina, no je li cilj Split, pa baš i nije. Uglavnom, put nije bitan, bar ne u samom startu postavljanja cilja.

Volimo godišnje odmore i volimo chillati. Onako, ne raditi ništa previše smisleno. Opustiti se kako bi dozvolili da sve ide pomalo samo, bez prevelikog osobnog utjecaja. Evo to bi bio konkretan cilj. Hoće li se on odjelotvoriti u Splitu ili nekom drugom gradu na ovom svijetu, manje je bitno. Put nije bitan. Niti odredište, već ono što je na tom odredištu. Bitno je da već u glavi guštamo u svojoj bijeloj košulji ili suncu koje nas oplakuje svojom toplinom.

PRIČA

Cilj je priča koja nas ostavlja bez daha. Nešto u što vjerujemo do te mjere da već osjećamo da je tu. A to veliko vjerovanje ili vjetar u leđa nas podiže iz stolice, naslonjača ili kreveta. I to se zove motivacija, volja, will. Cilj se ne može ostvariti bez volje, jer je to onda samo jedna mala željica u nizu.

Osim sunca koje nas miluje, želimo i duge šetnje, vožnju biciklom, kavicu s dragom osobom, pročitanu knjigu, skakanje u more, ronjenje, šetnje rivom, branje kadulje, posjeti dragim poznanicima, posjet galerijama, znamenitostima……….Sve je to ono što čini odredište, osjećaj odmora koji smo postavili kao cilj. Iz ovoga se vidi da on nije godišnji odmor, nego mnogo više od toga. Poznato je kako godišnji odmori mogu vrlo lako bit upropašteni. Čuli ste za to , zar ne?

KAKO

Kako će mi biti kad obučem bijelu košulju koja je prozračna, ugodna i lijepa, a povrh svega toga baš u njoj izgledam privlačno. To je cilj i to mnogi rade bez ikakvog problema jer mogu osim osjećaja u glavi vrlo brzo doživjeti tjelesni osjećaj kad obuku košulju. On poreće vulkan dopamina koji stvara volju i motivaciju.

Koliko smo se odmakli od prejeftinog cilja: KUPITI BIJELU KOŠULJU ZA SVADBU, i zaronili u pravi cilj.

Sve je jednostavno. Ovu shemu preslikajmo na bilo koji cilj kojeg želimo ostvariti.

PROMIJENI CILJ

Forsiranje nije dovelo mnoge do ostvarenja cilja. Forsirat prije nego si ispričao priču koja se zove cilj, neće pokazat osjećaje koji će nas kao špriherom iz pračke prebacit dalje.

Ako se osjećaj ne javlja i sve se siluje, najbolje je stati i promisliti je li taj cilj za nas. To može biti mnogo puta formulacija istog cilja na drugačiji način. Ono najbitnije krije se ispod površine, nevidljivo i nama samima. Dokučiti što sve podržava taj cilj je seciranje na bitne , no važne dijelove. Kad bi nam samo kuća bila važna kao cilj, arhitekti ne bi imali što raditi. Njihova je uloga seciranje želje na manje dijelove. Soba s dvokrilnim prozorom preko puta kreveta u boji pudera i visokom noćnom lampom od poda do stropa je naš cilj u koji smo uklopljeni. Iz ove rečenice će se pročitati naše vrijednosti prostora u kojem želimo živjeti i tehnička izvedba ćekretati u tom smjeru.

Da ste samo otišli u dućan kupiti neku košulju za svadbu, koliko biste vremena potrošili da kupite košulju, a i najvjerojatnije skrenuli na niz nekih drugih sada ometajućih sitnica. Tko zna da li biste se vratili kući s košuljom ili nekom drugom sitnicom koja vam ne treba i pitanje je kakav bi tada bio vaš osjećaj.

NIJE LAKO, ALI JE SLATKO

Sve ono što nam je teško, zahtjevno i iziskuje vremena postaje vrijedno i detaljno odrađeno. Izazovi kojima pristupamo u cijelosti prije će nam pokazati pogrešku koju možemo iskoristiti kako bi promijenili načine koje smo do sada koristitili ili nepotrebne aktivnosti koje nam oduzimaju vrijeme i potrebno ih je eliminirati.

„Kvaliteta osmišljenog cilja, utječe na odabir puta, financijski ulog, odabir partnera i na kraju na uspješnost u ostvarenju cilja.“

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar