volja

NEMAM VOLJE

UZROK – POSLJEDICA // POSLJEDICA – UZROK

Biti bez volje znači biti bez motivacije. Ako nismo motivirani ne vidimo zašto bi se nečega trebali primiti. Veći problem je kad se zareda veća količina demotiviranosti, a onda veća količina ne napravljenih zadataka.

Pitanje je sada:

“Da li je gubitak volje uzrok demotiviranosti, a gubitak demotiviranosti neimanje svrhu onoga što činimo.?“

Ili je:“Gubitak svrhe uzrokovala demotiviranost, a demotiviranost gubitak volje?“

Tko zna što je bilo prvo:“Kokoš ili jaje?“

KAKO GLEDATE

Gledali s jedne ili s druge strane u pravu ste i u jednom i u drugom slučaju. No to ne umanjuje jedan izuzetno bezukusan osjećaj u kojem ne vjerujem da itko voli biti.

Možemo se složiti kako on preplavljuje ljude srednjih godina jer već dosta nekakvih dobrih i loših utakmica imaju u nogama, pa je vjerojatno došlo do zasićenja ili su se baterije totalno ispraznile.

Da, mogla bih imati to mišljenje i držati se toga da nisam doživjela da i mladi ljudi čak već od 16 do 18 godina upadaju u ovakve krize.

SLUŠAJ ME

Neću se zadržavati na tome da razglabam koji je postotak težine ove situacije i koje sve posljedice može i čini kao neki dosadan virus koji se uvukao u naša tijelo

Više bi se kao coach, što i jesam zadržala na tome da je osobi prijeko potreban dobar slušatelj. To je prvi i jedini korak. Osoba treba osobu koja će ju bez rasuđivanja saslušati onoliko koliko ta osoba ima potrebu.

To vam je onaj sindrom pokvarene ploče i on se treba iskoristiti sve dok umu već to ne postane dosadno i beskorisno.

Pročitajte o toj temi u fenomenalnoj knjizi „Pun vam je kufer stresa, uzmite NLP“(Martina Kvarantan) i dobro se nasmijte.

Poznato vam je kada vam je nešto fino da možete jesti do određene granice dok vam se to ne zgadi.

Jednu akciju koju provodite svaki dan, npr. vježbanje, provodit ćete ju jedno vrijeme dok vam ne bude dosta. Odjednom ćete se nakon nekoliko dana sjetiti da već par dana to niste napravili, čak se niste ni sjetili toga. Očigledno vam to ne treba, bar za sada, ne budite zbog toga opaki prema sebi.

DAJ SE VOLI, ČOVJEČE

Ovo sam navela ne kako bi izbjegavali neke akcije i obaveze, već kako bih vam dokučila kako sve ima svoj rok valjanosti, rok trajanja ili što drugo….

Postoji još jedna tehnika koja je oprečna naučenom razmišljanju. Ako ste npr. ljutiti, navikli smo da nas uče smirivanju tih osjećaja na ovaj ili neki drugi način. No postoji nešto sasvim suprotno. Nešto što vam dozvoljava da istrošite te osjećaje. Ako ste ljuti, potičite situacije u kojima ćete taj osjećaj koristiti. Derite se na sve i svašta. Pogledajte u tramvaju je li neki mladić sjeo baš na vaše mjesto i krenite u napad. Potražite što su vaši ukućani krivo uradili i krenite u paljbu na njih.

Fenomenalna tehnika koju vjerojatno čim pročitate nećete koristiti ili ako krenete vrlo brzo ćete odustati.

Naime, cilj je sljedeći, da vas se dovede u fazu bez smisla koji činite i da pokrenete bujicu promjena.

Stoga, ako se nalazite u fazi, naglašavam fazi jer ništa nije vječno, pa ni to, ne brigajte ili očajavajte nad sobom i ne pripisujte si nikakve dijagnoze.

Životni put je putanja up and down i to su njegove čari, no nikako prepreke.

VRIJEME KAD NEMAMO VOLJE

U vrijeme ovakvih događanja i stanja prvenstveno trebamo biti strpljivi sa sobom. Prihvatiti i takvu situaciju kao put kroz koji moramo proći, bez auto osuđivanja. Samo kritika će samo pojačavati neugodnu situaciju.

Sagledajmo gdje smo i čime smo okruženi. Što nam od toga još uvijek treba, a što ne? Počistimo to.

Izdvojimo što nam je potrebno, a toga sada nemamo, bez velikih zalogaja. Prvo se fokusirajte na one najmanje kako bi imali logičan slijed za dalje.

Krenite raditi na onom najmanjem kojeg ste odredili.

Odlično buđenje volje i zanimanja za nešto koje činite vodit će vas sigurno dalje prema općem zadovoljstvu.

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar