ljudi

O pozitivnom i negativnom u ljudima

 

 

Tebi nitko ne može pomoći ako si ne pomogneš sam!

Da li je to pozitivna ili negativna izjava, ne znam. Nije niti jedna niti druga ,vjerojatno. Za nekoga će biti pozitivna, no već za drugoga negativna.

Uz dobru pomoć kroz podršku i razumijevanje nekoga kome vjeruješ zagarantiran ti je uspjeh u bilo čemu!

Da li je to pozitivna ili negativna poruka, ne znam. Niti jedno niti drugo. Opet će to za nekoga biti pozitivna, dok za drugoga negativna poruka.

SAMO POZICIJA S KOJE PRIMAŠ INFORMACIJE I PRERAĐUJEŠ IH U DRUGU INFORMACIJU KOJOM ĆEŠ SE DALJE VODITI ODREĐUJE DA LI JE NEŠTO ZA TEBE POZITIVNO ILI NEGATIVNO.

Ili jednostavno točka B na koju ćeš neminovno doći kazat će ti da li je to baš ono što trebaš.

Ako se dogodilo ono gdje ne želiš biti za tebe s početka je u stvari poruka bila negativna.

Postavlja se pitanje kako možemo nazvati neke rezultate negativnima, ako se ispostavi da nakon proteklog vremena smo promijenili smjer i našli se na put na kojem danas jesmo i još smo k tome s njim zadovoljni. Da li je onda poruka s početka bila negativna? Nije. Ona je u stvari čitavo vrijeme bila pozitivna, a da toga nismo bili svjesni.

Da ipak na kraju razlučimo što je pozitivno, a što negativno.

Generalizacija ( svi, uvijek, stalno, nitko, nikada…) poruka nikako ne bi trebala biti niti u jednom momentu zvijezda vodilja jer njome zatvaramo proces stvaranja sljedećih ideja ili sljedećih koraka. Zatvaramo vrata i stopiramo proces, ne kompletan, već samo u tom smjeru u kojem smo krenuli.

Proces će se i dalje odvijati, no gdje i kuda? Tko njime upravlja? Da li je to tvoj odabir?

Ono što čuješ i smatraš negativnim, jesi li se ikada pitao da li je to negativno za tu osobu koja to kaže?

Ne dragi moji to je vaša projekcija ono ga što je došlo do vas. Jeste li se zapitali što ona u vama čini?

Ona čini ono s obzirom na funkciju koju ste joj dali. Stavili ste je u pogon. Kako?

Poruka se kosi s vašim pogledima, uvjerenjima, zapažanjima, ponašanjima.

Tko je ovdje u problemu? Onaj koji šalje poruku ili onaj koji je prima?

Zamislite da jedan coach kao ja ima ovakvu projekciju onoga što čuje i vidi od svojih klijenata. To nije coach. To je sudac. Coach ako misli ispravno raditi on zauzima meta (neutralnoj) poziciji s koje promatra što se događa bez rasuđivanja.

Ako netko krivi kišu koja danas pada za svoje loše ponašanje i raspoloženje, dozvolite mu to. S druge strane to nikako ne bi trebalo utjecati na vaše odnose u razgovoru. Vama je kiša baš cool i volite tu pojavu jer i u tim situacijama nađete neku vama fora pozitivnu stvar. Npr. baš će se pročistiti zrak, a bit će baš ugodno spavati.

Jedino načini na koje promatrate informacije koje dobivate mogu biti pozitivni ili negativni. Sve ovisi od stava koji ste odlučili zauzeti.

Pozitivan stav – stav prihvaćanje ili negativan stav – stav odbijanja.

Jezik ima svoju površinsku i dubinsku strukturu. Površinska struktura su samo informacije ispod kojih se krije dubinska, odnosno razlog površinske strukture.

Kiša može kod nekoga potaknut bolne prošle događaje i ona na taj način po default-u postaje samo jedan simbol iza kojeg će se netko sakriti, opravdati.

Kiša nije problem, a bome niti izjava.

Ponašanja koja ljudi zauzimaju s obzirom na izjave mogu biti pozitivna jer im stvaraju zadovoljna stanja ili negativna jer im stvaraju loša stanja. Npr. depresivna, usamljena ili izgubljena.

Od plaće se ne može preživjeti!

Preživljavaš li ti od plaće svaki mjesec? Mnogi će odgovoriti da, ali……..

Znači možemo zaključiti da ova tvrdnja nije istinita.

Od plaće se može preživjeti!

Da, ali ja želim od plaće kupiti mjesečno 100 eura. Iz ove izjave se vidi da osobi treba mjesečno još 100 eura, te da treba pronaći način kako da dođe do njih.

Ono što nam se činilo negativno, ispalo je pozitivno jer osoba traži rješenje svog problema.

I još samo jedna stvar, ako nemate dovoljno novaca ili npr. nešto smatrate skupim, ne postaje niti pozitivno niti negativno razmišljanje sve dok tu izjavu ne počnete uspoređivat s nekim ili nečim.

Imate dovoljno novaca uspoređujući se s nekim tko ima 1000 kn manju plaću, a nemate dovoljno novaca uspoređujući se s nekim tko ima 1000 kn veću plaću.

Izaberite sami kako ćete gledati, slušati, odnosno zauzeti poziciju kad čujete nečiju izjavu.

A kakvi su u stvari ljudi, pozitivni ili negativni, ovisi o tome kako ih gledamo i slušamo.

Ovu kratku misaonu introspekciju kreirala sam na upit svojim kolegama s posla o tome što bi oni željeli čuti da ja pričam na pozornici.

Njihov odabir je bio, a ja sam ga ispunila:

„O pozitivnom i negativnom u ljudima“

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar