Roditelji dvoje djece, stručnjaci u korporacijama

Osvrti

 

„Roditelji misle da ih ne treba učiti kako komunicirati s djecom“

 Većina roditelja smatra da rade najbolje i odmahuju rukom  Što će mene netko učiti komunicirati s djecom“.  Bez problema će uložiti dva sata na frizuru ili u traženje cipela, ali kada treba izdvojiti vrijeme za komunikaciju s djecom ili za edukaciju o tome, nastaje problem.

Intelektualka sam, završila sam fakultet, radim odgovoran posao i svakodnevno se susrećem s velikim brojem ljudi i izazova, no unatoč velikom iskustvu smatram da i dalje mogu naučiti nešto novo, pa i o komunikaciji sa svojom djecom.

Radi se o postavljanju prioriteta te o dobroj volji.

 

Po čemu je posebna komunikacija s djecom?

Naučila sam da komunikacija s djecom  treba biti ravnopravna. To su mali ljudi. Naravno da smo mi  autoritet, ali to što smo fizički i psihički jači, nije razlog da ih ne uvažavamo i ne slušamo.

U početku treba više vremena i živaca, jer je lakše samo reći NE i ne objašnjavati; svi znamo koliko je roditeljstvo teško. No, i vrijeme i živci se  isplate.

Kada pet puta riješimo situaciju na drugačiji način, i dijete je drugačije i drugačije se ponaša. Ne možemo uvijek biti maksimalno strpljivi, no ovo su alati koji život čine lakšim i čine vas boljim roditeljima.