Preuzmi vlast nad svojim mislima

Preuzmi vlast nad svojim mislima

Preuzmi vlast nad svojim mislima, s njima možeš učiniti što želiš
– Platon

Zanimljivo je da se naš mozak koji je težak otprilike 1.3 kg i sastoji od 75 posto vode s nevjerojatnih 160 tisuća kilometara krvnih žila i između 80 i 120 milijardi neurona.

Svaki dan ga opterećujemo sa 70 000 misli. Vaše računalo može nesmetano raditi s otvorenih tek par programa istovremeno, u protivnom rad ga blokira i to nam je znak da ga odmah moramo rasteretiti. Prema sebi se tako, ni približno, ne odnosimo. Kod sebe suvišne programe ne gasimo nego stvaramo još veće opterećenje uključujući nove programe.
Takvo stanje u mozgu će postati podložno nastajanju stresa.

Ako je svaka misao samo jedan program, koji vuče sljedeći i tako redom, zanimljivo je da će mozak i dalje raditi, neće se ugasiti gasi, no polagano će sagorijevati.

“Jasno mi je da znam zaštiti svoje računalo, ali kako da zaštitim svoj mozak jer se nimalo dobro ne osjećam kada previše mislim. Osjećam kako naviru ko muhe u sve većem broju. Nema kraja. Mislim da ću eksplodirati.”

Poznajem ljude koji meditiraju,odlaze u kratke osame, jogiraju rano ujutro kad je vrlo malo budnih ljudi. Redovito vježbaju kroz razne tehnike tjelesnog vježbanja koje su bazirane na kontroli disanja, istezanju i naporu. Vidim da su vrlo smireni i ne bih baš rekla da su opterećeni onim brojem misli o kojemu sam govorila.

Kad sam ih upitala kako uspijevaju ne dovest se do stadija puknuća ili sagorijevanja, odgovorili su mi da su se istrenirali da već u početku gledaju na probleme kao neprobleme, kaotične situacije kao nekaotične, jednom rječju sve moguće potencijalno negativno prebacuju u pozitivno. Svoje sudove o nekim događajima ili ljudima ne izgovaraju jer su to paprene riječi koje mogu zapaliti cijelu našu ili tuđu nutrinu. Iz raznolikih razgovora ili aktualnih konflikata – traže samo ono pozitivno.

Mislim da su ovi pojedinci shvatili koliko su moćni jer njihov odabir o tome što će misliti ili reći,a zatim sprovesti u djelo, je samo njihov.

Eee, sad mi je jasna ona deviza koju često čujem “Budi promjena u svijetu” ili “Mijenjat možeš samo sebe, ali ne i druge.”

Ove izuzetno velike osobne moći, nažalost nismo svjesni sve do onog trenutka kada shvatimo da ovako više zaista ne ide je ne želimo ovako dalje, želimo bolje, želimo drugačije.

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar