učenja

PUT UČENJA

My way

Postoje razni načini učenja i usvajanja određenih informacija. Neke informacije su nam bliske i zanimljive dok druge nisu. O tome će uvelike ovisiti brzina učenja i usvajanja zanimljivog ili nezanimljivog sadržaja. Zato se ne morate osjećati bijesno ako netko isti sadržaj kao i vi usvaja brže ili biti preponosni na sebe ako je situacija obrnuta. U bilo kojem od oblika učenja zajedničko je ponavljanje i stjecanje automatizacija. Informirala sam se i uvjerila  kako u životu lakše učimo ono što nas interesira ili nam je već poznato. No i u to se procesu mogu naći neki dijelovi koje ne razumijemo, ne možemo kompletirati te nam je potrebna dodatna edukacija ili višestruko objašnjavanje kako bi razumjeli. Ulaganje manjeg truda donijet će nam manja napredovanja. A tko želi malo napredovati?

Mentor

To je osoba koja prenosi informaciju koja se podudara s našim razumijevanjem. Nije rješenje u mentoru, nego u nama. Možemo se sjetiti nekog omiljenog učitelja. Zajedno s prijateljima sjetiti ćemo se tih dobrih dana i zanimljivih sati učenja s njim. Sjetite se što je to bilo toliko dobro u njegovom podučavanju? Na njihovim satovima je bilo interesantno. Mnogo smo kod njega naučili – reći ćete. Uglavnom poznat nam je osjećaj zadovoljstva. Oko toga se sve i vrti.

Njegova prednost je u sposobnosti da svoj jezik prilagodi većem broju slušatelja. Za to mu je potreban istančan sluh. Periodično ubacivanje humora koji ima veze s trenutačnim situacijama. On je povezan sa svojom publikom. Tu spava najžešći driver.

Početak i kraj učenja

Jednom sam odlučila podučiti učenike folklornom plesu „Lepo naše Turopolje“, koji je zahtjevan samo zato što to ne činimo često. Ako me pratiš što ti objašnjavam, uspjet ćeš!- rekla sam im.  Dvadesetak djece je slijedilo upute. Svatko je vukao na svoju stranu. Smijeh. Nema koncentracije. Ovo ni na šta ne sliči – pomislila sam, umorna i bezvoljna.

Prvi korak

Ideja koja mi je pala na pamet, a meni svake minute padaju ideje, pa ih moram zapisati, oduševila me.

Odabrala sam samo one koji su naučili plesat u tih nekoliko sati. Bilo ih je sedmero. Izdvojila sam ih kako bi ostali vidjeli harmoniju ujednačenosti plesača. To bi ih trebalo motivirati- pomislila sam- vizualnost uvijek okida motivaciju.

Drugi korak

Da, svidjelo im se! Nakon nekog vremena gledanja, upitala sam ih tko se osjeća spreman da uđe u sedmorku. S lijeve i desne strane bit će osoba koja zna, na koju se mogu osloniti tako što će ju kopirati. I to je sav zadatak koji se od njih traži. Kako to nije zvučalo niti malo zahtjevno, opušteno su prihvatili zadatak.

Već nakon prvog kruga plesa napravili su što se tražilo i postali dio sedmorke. Sedmorka se dobrano povečavala. Nije nam bio dovoljan jedan sat, pa smo ga prebacili na sljedeći dan. Na kraju je ostalo još četvero djece koja se nisu pridružila.

Treći korak

Nisam ih ganjala jer mi to nije bio cilj. Pala mi je napamet još jedna ideja. Oni će kao pjevači biti u sredini scene i time će biti dio koreografije. Kako se njima nije svidio taj prijedlog i nisu htjeli biti izuzetak, prijavili su se da bi i oni htjeli plesati.

Stavila sam ih ponovno tako da sa svake strane imaju plesače koji su dobri. Pjesma nije niti počela, a oni su u startu bili dio plesnog lanca.

Četvrti korak

Ponavljanje je majka mudrosti, pa su i oni ponavljali. Ne mogu vjerovati da nema pogrešaka! Malo korigiram oko držanja tijela. To sam si sama kriva. Trebala sam pri samom usvajanju koraka odmah i to ubaciti, možda ne bi trebala sada. Ne znam dok ne isprobam i tu opciju. Što vi mislite?

Koraci čine strategiju

Kada ne znaš – kopiraj ili modeliraj onoga koji zna

Kada ne znaš – dovoljno dugo promatraj

Kada ne znaš – kreni, pa šta bude, bude – dobit ćeš povratnu informaciju

Testiraj sadržaj

Iz knjiga primamo mnogo podataka. Te informacije treba primijeniti kako bi stvorili novu vještinu.

Drugi dio informacija stječemo u grupi. Brže dobivamo feedback i to trenutno. Provjera kvalitete je kostur našeg novog sadržaj. Napredak je brži.

Yogu možemo naučiti, pa i prakticirati kod kuće, no svremena na vrijeme bi trebali posjetiti neku od skupnih treninga kako bismo elemente koje krivo izvodimo korigirali te odbacili krivu naviku.

Grupna dinamika je brža od individualne i neprimjetno nas gura naprijed. Učimo se davati ustupke drugima, poticati druge i pružati im podršku.

Doza zabave koja je prisutna u grupi daje nam injekciju smijeha koja nas čini zdravim osobama.

Ovo ne pišem zato što sam ekstrovert, već zato što nisam. Sastanak u vlastitom miru je potreban kako bi se posložile kuglice na boru onako kao želimo i kako su nas naučili.

Sve ostalo dolazi vanjskim utjecajem. Promjenu iznutra, radimo kad smo potaknuti izvana. To smo vidjeli kod djece koja nisu bila zainteresirana za učenje.

Svatko može naučiti neku novu vještinu. Mozak se brusi onime što znamo, a izaziva se onim što ne znamo.

„Najbrže napreduju oni koji ne znaju“

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar