sanjar

SANJAR

KORAK DALJE

U jednoj školi u velikom gradu poznavala su se tri prijatelja. Pohađali su isti razred i dobivali iste zadatke. Svatko od njih ih je rješavao na svoj način.

Jednog dana dobili su izrazito zahtjevan zadatak koji je glasio:

„Srednja škola koju odabirem upisati i što nakon.“

Čim su pročitali zadatak, duboko su uzdahnuli. Jedan od njih je izjavio da su oni još premladi kako bi kvalitetno i ispravno mogli odabrati školu koja će određivati njihovo zanimanje u budućnosti. Ono što će on upisati vjerojatno neće određivati njegovo daljnje zanimanje. Škola ko škola, samo da je završimo jer se to mora.

Drugi je pak rekao da on zna kako je loš učenik u mnogim predmetima i da škola njemu jednostavno ne ide, te će zbog toga upisati nešto što najkraće traje i zaposlit se u nekoj državnoj ili nekoj privatnoj firmi kao šljaker.

Treći se odlučio poigrati kako bi si dozvolio veći iskorak od onog što su učinili njegovi prijatelji. Zamislio je da pomaže ljudima kroz liječenje koje kvalitetno i stručno obavlja. Dobre glasine se o njemu šire i rado mu se ljudi javljaju. Ima mnogo posla i uživa u njemu. Odabrao je školu koja će ga lansirati prema ovom cilju.

Tri prijatelja iz ove priče se zovu:

SANJAR, REALIST I KRITIČAR

Nekome od ovih triju načina razmišljanja, pripada svatko od nas. Točnije rečeno sva tri žive u nama, no jedan iskače.

Koji točno i koliko iskače propitajte se sami.

Jeste li zadovoljni svojim odgovorom, odnosno načinom razmišljanja?

Ako niste, čitajte dalje!

NEMA SANJARA

Prije nekoliko dana kolegica i ja smo razgovarale o našim idealnim poslovima koje bismo htjele imati u svojim životima. Jedna drugoj smo postavljale pitanja radi međusobnog usmjeravanja i širenja postojeće slike koju već imamo.

Ona je pričala o poslu koji se vrlo, ali vrlo malo razlikovao od ovog današnjeg kojeg radi za jednu firmu u Hrvatskoj. Nakon njenog zadatka počela sam pričati svoj. Prekinula me je i rekla kako ona u sebi ima razvijenog kritičara i realistu, no sanjara kao ja nema i da ju to muči. Objasnila je kako se to kod nje manifestira.

Osjeća određeni strah prema sanjaru, a probuđeni kritičar kaže: „To nije za tebe“ , dok realist: „Daj se spusti na zemlju“.

Pomaknula sam joj granice rekavši:

„Ako je nešto potpuno besplatno, znači neograničeno novcem i vremenom, to je maštanje. Bar za mene. Ono nije zabranjeno. Neka je najgluplja stvar na svijetu i neka je trošak vremena, no ja ju izabirem jer kad maštam dobro se osjećam, napunim svoje baterije, širim svoj mindset, probuđujem volju, libido i motivaciju. Vidim dalje nego prije. Ništa ne gubim. Mogu samo dobiti.

IMA SANJARA

Dozvolom svih triju položaja koji su okosnica „Strategije kreativnosti prema Walt Disneyju“ možemo uspješno riješiti sve zavrzlame na koje tako gledamo.

(NLP), psihološke disipline , s kojima je Dilts od početka sarađivao.

Dilts je posebno radio i s poznatim terapeutima Miltonom Eriksonom i Gregorijem Bejtsonom.

Robert Dilts, autor, istraživač i konsultant u oblasti NLP-a, čiji su tvorci John Grinder i Richard Bandler, stvorio je model strategije koju je koristio Walt Disney, iznimno kreativan i uspješan čovjek. Preporučujem pročitati njegovu biografiju.

Walt Disney je uspio jer je imao izuzetno snažnu imaginaciju. No, nakon imaginacijskog dijela, odmjeravao je novac i vrijeme kako bi se uvjerio da se film može dobro napraviti, a nakon toga svoj zamišljeni film je pogledao iz položaja publike.

Njegovi suradnici su mogli primjetiti njegove položaje koje mijenja, no koji je zauzeo na sastanku nisu znali. Najvjerojatnije je stvarao ravnotežu zauzimajući onaj koji je bio najmanje zastupljen.

TRI PRIJATELJA

Sada je potpuno jasno tko je od naša tri prijatelja uspio i bio zadovoljna osoba u životu.

I zadnja rečenica za sve kritičare i okorljele realiste.

Ako sanjar nije dobro biti jer nas je u kutku strah da ne odletimo previsoko kako bi kad padnemo jako boljelo, postavljam pitanje:

Kako to da su mojoj prijateljici zasjale oči, opustili se mišići lica i pojavio se osmjeh na licu izgovaravši: „Da i muž mi govori, da prestanem biti samokritična“.

Razmislite i odgovorite mi na ovo pitanje?

Pasti mogu svi i sanjar i kritičar i realist, to je apsolutna činjenica.

Koji od njih će se dići ili ako želite, najbrže dići i nastaviti dalje na drugačiji način

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar