problemi

Super sam i tako se osjećam, a ti?

PROBLEMI TREBAJU VRIJEME

Neki problemi nisu tako brzo rješivi kao oni trenutačni. Postoji vrijeme koje mora proteći. Možda se problem još nije ni razvio u problem za rješavanje. Možda nije spreman da se riješi. Dozvolite mu vrijeme da sazrije, dozvolite i sebi. Po zakonu inkubacije sve ima svoje vrijeme sazrijevanja. Možete pokušati forsirati no nećete ubrati zrele plodove, u to možete biti uvjereni.

NERIJEŠIVI PROBLEMI

Ljudi imaju određene probleme koje ne mogu momentalno riješiti. Pribjegavaju generaliziranju da se to ne može riješiti. U neku ruku su u pravu jer nakon niza neuspjelih pokušaja donose ovakav zaključak.

Ako pribjegnemo premisi da je svaki problem rješiv na ovaj ili onaj način, onda i za one za koje generaliziramo postoji rješenje.

Vratite se na kratko u svoju prošlost i sjetite se nekog problema kojeg ste dugo rješavali i odustali smatrajući da ga vi ne možete riješiti. Nakon nekog vremena vašeg neaktivizma u procesu rješavanja, rješenje se „pojavilo“. Najčešće je taj presudni korak bio nešto vrlo jednostavno što je dovelo do rješenja.

Da li vam se u trenutku saznanja da nešto ne možete platiti te nakon odustajanja sjeo novac na račun nekog davno obavljenog posla za koji ste gotovo zaboravili?

Da li vam se nakon uzimanja silnih lijekova iz ljekarne i nemogućnošću zaustavljanja iritirajućeg kašlja čisto „slučajno“ pokazala staklenka s ljekovitom žalfijom na koju ste zaboravili i u trenu postali zdravi i bez kašlja?

Naravno da su ovo samo neki od banalnih primjera koje smo mnogi od nas imali s manje ili više varijacija na temu.

„ODUSTANI“ vs. ODUSTANI

Zanimljivo je da se sve dogodi u trenutku „odustajanja“. To je u stvari mali odmor ili odmak od situacije koja nas opterećuje. Takvi neopterećeni dozvoljavamo si prikupiti informacije koje nam nisu u prethodnim, napetim trenucima bile dostupne.

Zašto se kaže, da kada ne možeš u nekom matematičkom računu pronaći pogrešku da se ostaviš toga ili da daš nekome drugome da se osvrne na njega? On će odmah pronaći pogrešku koja je najčešće banalizirana, no mi ju ne možemo pronaći. Zašto?

Zato jer smo naš mozak opteretili jednom jedinom radnjom. Vezali se emotivno na rješenje. Vremenski odmak će nam donijeti odmor, a fizički da dobijemo drugu ideju.

Fizički znači da istu radnju ne radite na istom mjestu već ga promijenite. U NLP iju se to zovu prostorna sidra. Na edukacijama se uče prostorna sidra koristiti u pozitivne svrhe, a mi ih u stvari radimo nesvjesno.

„Oooo, kako su nam potrebne edukacije, da bismo otkrili zašto se ponašamo tako kako se ponašamo !!!“

IDENTITET

Osim ovog problema koji se pojavljuje postoji još veći, a to je identitet. Ovo se odnosi na momente kada sebe okrivljavamo za neuspjeh imenujući se nesposobnima, glupima, labilnima, lijenima, neupornima, ili da jednostavno nismo za neke stvari.

Upravo takvi i drugi vama znani epiteti na nivou identiteta vas blokiraju, pa stoga sva ponašanja koja mijenjamo da bismo došli do rješenja su bez uspješna.

Ako nešto ne možemo riješiti, priupitajmo se što mislimo o sebi kao osobi, u ovom trenutku s obzirom na tadašnju situaciju.

Promjenom stava prema sebi brže dolazimo do rješenja.

„Iako ne mogu momentalno zaraditi onoliko novaca koliko želim, ja i dalje sebe smatram uspješnom i ustrajnom osobom. Manji ili veći padovi ne mogu promijeniti moj odnos prema sebi.“

STABILNOST

Dobar odnos sa samim sobom nam može dati smiraj, stvoriti motivaciju za neke druge poslove i aktivnosti koje bismo u protivnom zapostavili ubijajući sebe u osobnom negativizmu.

„Iako živim u uvjetima koji mi nisu dragi i želim mnogo više, samostalnost i mir, ja sam osoba koja je strpljiva i ustrajna u onome što želim.“

MIR

U smirenom stanju i stabilnim situacijama mnogo kvalitetnije razmišljamo i rješenja su nam na dohvat ruke.

Znate zašto?

Odmakli ste se od emocije koja vas je držala vezanom za neku situaciju. Dozvolite toj emociji da prošeta od vas jer vi želite biti u miru od tog presinga.

„Prodišite i pravite se da je sve već riješeno baš onako kako zamišljate.“ 

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar