sve

„Sve ono što trebam mi dolazi“

TRENDOVI

Dok drugi pišu o modernim i nezaobilaznim temama digitalnog, marketinga , marketinškoj komunikaciji, odnosima s javnošću, kvaliteti javnog govora ……. ja promatram ljude. Divim se njihovim idejama, strastvenoj motivaciji bez obzira na godine, energiji volje da radeći stvaraju nemisleći pri tom na zaradu, nego na gušte uveseljavanja drugih i sebe dok pri tom mnogo uče, a to im nitko ne može naplatiti.

STANJA

Koji to ljudi dolaze (ne)pozvani u moj život u trenucima kad ih najviše (ne)trebam dio je mog promatranja različitih stanja u kojima se nalazim kroz vrijeme.

„Sve ono što trebam mi dolazi“

Definitivno živim ovu tvrdnju i puštam je u svoj život.

Pita me neki dan frendica: “I di ti je dečko?“, kažem, „Nije me još uspio naći, traži čovjek, neka ga!“

BALANS

Uvijek me ispočetka fascinira prirodni balans u koji ulazimo nakon manjih ili većih padova. Spomenuti padovi podrazumijevaju sve one trenutke i situacije u kojima se nađemo nakon određene unutrašnje i vanjske istrošenosti. Potrošeni resursi, ideje, sve one nama vidljive mogućnosti istope se u jednom periodu i nestanu u jednom bljesku. Što smo i gdje bili, više se ne sjećamo. Bezvoljnost i bunilo jačaju, a umrtvljeno tijelo pati.

Nedavno sam svoju bezvoljnost i prezasićenost neuspjesima nosila pod ruku sa sobom. Odustati je možda najbolje- pomislila sam. Istovremeno, to nisam mogla prihvatiti. Postoji sigurno neki drugi smjer, neka druga vrata(izlaz) ili finta koju još nisam primijenila. Samo da ju nađem! Samo da upalim tu svoju momentalno ugasnutu lampicu u glavi!

„Idem“-pomislim, „vjerojatno ću tamo čuti nešto što će me pokrenuti, upaliti neku moju uspavalu ideju, otkriti neke nove informacije koje još ne znam, ponovno.“

OPET NA DOBROM PUTU

Tako je i bilo. Osoba koja mi je pristupila izuzetno mi je odgovarala po svojem temperamentu. Pričale smo istim jezikom, što je za razumijevanje posebno važno. Navela je kao me poznaje već duže vrijeme iz nekih drugih kutova, te me vidi kao poduzetnu osobu sa stavom. Popričali smo o nekim objektivnim problemima koji su tada postali mali i manje bitni. Otkrivala su se rješenja koja sam tražila. Dobila sam informacije s terena koje su srušile moja uvjerenja. Uvjerenja koja sam sama stvorila, po nečemu, nije bitno, ali sam ih stvorila. Kako je čovjeku dovoljno vrlo malo, pa da opet stane na svoje noge i da dalje krene putem kojim je naumio.

PREZENTNOST

Oduvijek sam htjela biti glumica, no tu svoju želju nisam niti sebi htjela reći glasno na uho, a kamoli drugima. Uvjerenja su bila tipa, nisko samopouzdanje, strah od onih preko puta mene. Tijekom godina to mi je postao slatki izazov kojeg rado izvodim gdje god imam prilike. Izvela sam ga na jednom eventu koji je nagrađivao najbolje. Među njima sam bila i ja. Osvojila sam modul edukacije u prestižnoj akademiji govorništva.

„Ovo je bila čista gluma“ odgovorio je jedan član žirija. Automatski sam rekla, “Da“. „Vidi se“- rekao je.

S glumom zaista nemam ništa. Nikad nisam pohađala glumačke radionice, mada bih voljela.

Ovaj svoj talent sam otkrila da imam na edukacijama dramskog odgoja u kojima se tražila improvizacija. Obožavam improvizaciju.

COACHING

Danas sam bila na jednoj praksi nas coacheva. Preispitivanje kvalitete i kakvoće rada redovita je vježba koja nas kao i svaka druga drži na edukacijskom nivou kako ne bi „pali“, a „diže“ nas razmatranje onoga što je bilo odlično i onoga što nije bilo odlično. Nema pada, samo rast. Analizirali smo jednu od odigranih situacija, simulacija, a možda i ne. Bilo je mnogo osvrta jer je proces coachinga vrlo složena struktura koja se može mijenjati s naznakom ako promijeniš samo jedan korak možeš se u sekundi naći na krivom putu. Uvijek može bolje, no naravno i gore. Mi igramo na ovu dobru kartu koju naknadno proučavamo do u detalje. Razgovaramo o kakvoći i vrsti postavljenih pitanja, mogućem navođenju, kristalno jasnom cilju i rezultatu coachinga. Rezultat coachinga mora biti ostvaren cilj. Definiciju cilja koja je najbitnija provukli kroz rengen snimku kako bi vidjeli i ono čega nema, a ima, a potrebno je u procesu.

„Sve ono što trebam mi dolazi“

Jedan kolega je zaključio da mu je samo jedan osvrt bio OK i po njegovoj mjeri. Zanimljivo mi je kako selektiramo i filtriramo ljude i sadržaj. Taj sadržaj koji je čuo izuzetno mu je pomogao da sagleda gdje je i kako će dalje.

On je došao po taj sadržaj.

Sljedeći dan, kolegica koja želi osvježiti svoje odnose sa sinom imala je mene za coacha.

„Pusti!“

„Sve ono što trebaš ti dolazi“, no ne dolazi samo jer to pokrećeš TI.

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar