Tko je stvorio očekivanja

Tko je stvorio očekivanja

Tko je stvorio očekivanja?
Uvijek me iznenadi.

Očekivanja su mix svih osjećaja koji postoje u nama među kojima je uvijek u svakoj pojedinoj situaciji jedan osjećaj dominantan koji kreira očekivanja .

Ona nas sputavaju da dopustimo životu da ide svojim tokom. Očekivanja su nepoželjne misli koje blokiraju i stvaraju prepreke u našem životu.

Uvjerenja su također očekivanja.  “S obzirom na moja uvjerenja i stavove očekujem da će oni moći …”, zbog njih ne prihvaćamo nove prilike.

Platon nas uči odgovornosti za svoje misli.

Kako?

Osjećaji koji nam nedozvoljavaju odmak od novo nastale situacije su: ljutnja, mržnja, zavist, vezanost, ljubomora, nerazumijevanje, stid, strah. Ostali smo vezani uz jedan od osjećaja kojeg smo kreirali sami. Ovo je primjer samozarobljavanja, ali nama su ipak drugi krivi. Oni su odgovorni, ne mi.

Poslije triježnjenja  dolazi praštanje.

Moći oprostiti sebi izuzetno je veliki čin za svakog pojedinca.

U protivnom, postojeće osjećaje zamijenit će na kraju tuga.

Ako oprostimo sebi ne ćemo prihvatiti samo sebe upravo takvim kakvi jesmo, nego i druge u potpunosti. Cijelom događaju dali smo malo zraka. Borba sa samim sobom prestaje.

Sada možemo razumjeti druge , jer razumijemo sebe. Kad nam drugi čine nešto loše oni to čine iz vlastitog straha. Strah je emocija koja ne živi u nama i nije prirodna nego dolazi izvana. Strah je emocija bojazni od gubitka.

Gubiti možemo ljude, odnose, situacije, stanja .

Gubiti možemo samo ako smo se vezali. Kada se vežemo, bojimo se da to ne izgubimo.

Svaka misao/osjećaj ima svoju moć samo ako smo vezani za nju.

Zanimljivo je da se nekih događaja, npr. prvog poljubca jako dobro sjećamo. Možemo osjetiti sada u ovom trenutku miris ili milovanje toplog povjetarca.

A znate zašto to pamtimo cijeli život?

Jer se uz ta sjećanja zalijepio neki osjećaj. Ne uvijek. Mnogih drugi događaja se uopće ne sjećamo jer se nije na njih zalijepio nikakav osjećaj. I zato smo ostali nevezani, izvan njega, a ne unutar.

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar