trener

TREBAM LI SVE SAMA ILI MOGU…..NA NEKI DRUGI NAČIN?

COACH/TRENER

Engleska riječ za trenera je coach, a aktivnost kojom se bavi je treniranje ili coaching.

Oduvijek su postajali treneri, osobe koje su pojedincima na dobar i adekvatan način znale objasniti neke složene aktivnosti koje bi oni mogli izvesti. Uvijek je bilo poželjnih i nepoželjnih trenera, odnosno one koje smo shvaćali i one koje nismo. Svatko od nas ima sposobnost da može nekome objasniti neku aktivnost kako bi ju ovaj drugi mogao ponoviti. Od četvorice njih kojima ćete objašnjavati neku aktivnost dvojca će vas apsolutno pohvatati dok ostala dvojca ne. Za njih ćete biti loš trener koji ne zna objašnjavati. To što vi ne govorite istim jezikom kao i oni ne znači da ste vi loši trener. Oni će dalje tražiti trenere koji govore njihovim jezikom.

NIŠTA NOVO

Coaching nije ništa novo od onoga što je bilo prije, a da nije već poznato. Kako bi se usvojilo neko novog ponašanje, uveli novi načini percepcije, coaching ima svoje faze. Smatra se da se bilo koja finalna aktivnost može u konačnici usvojiti ako su pravilnim redoslijedom usvajani njeni segmenti. Promjene se uočavaju na kraju procesa. Nakon toga slijedi fino uglađivanje naučenog do faze navike.

NOVI TREND

Ovaj mali uvod posvećen je onome što nam je ionako već poznato i ne možemo to negirati. Upravo zbog toga što vlada neki „NOVI“ trend o postojanju coach-eva, coaching termina, postoji nepovjerenje prema njima. Neki smatraju da su pre intimne stvari koje coachevi trebaju rješavati, te bi svatko za sebe sam to trebao činiti. Poneki bi izbjegli individualne termine ako coach nije autoritativna osoba.

Znamo što je to biti trener u sportu, no manje znamo što je to biti trener u osobnom razvitku.

U najnovijim trendovima coaching se proslavio i postao tako popularan kroz tehniku postavljana pitanja ne udaljavajući se od željenog rezultata. Ubrzo potom sportski treneri preuzimaju ovu tehniku i dobivaju odlične rezultate u kratko vrijeme.

ZAŠTO PITANJA

Njima utječemo na promjena stanja igrača, odnosno načina gledanja na izvedbu određene aktivnosti. Kakva bi ona trebala biti i kako bi se ona trebala izvoditi su neki od stavova koje igrači nose u svom mindsetu.

Jedino pitanjima možemo osobu izvući iz njezinog mindset-a. Nije bitna aktivnost koju činiš, već kakav je tvoj stav prema njoj. Osim stava kreiraju se i osjećaji. Na temelju njih ovo će postati poželjna ili nepoželjna aktivnost, a presudna će biti u konačnici izvođenja.

Možeš dugo vježbati sam, no poželjno bi bilo s vremena na vrijeme posjetiti trenera koji će gledajući sa strane, što ti ne možeš, korigirati ono što ne izvodiš ispravno.

Što je prvo što činiš

U kojem položaju ti je tijelo?

Koji je sljedeći korak?

Zašto baš taj?

Samo jedna promjena u jednom djeliću cjelokupne izvedbe izazvat će promjenu u cijeloj aktivnosti? Pronaći pravi fail nije nimalo lako kad promatramo cjelinu kao takvu, no kad se pozabavimo svim dijelovima zasebno pronalazak je moguć.

Segmentirajući izvedbu do najsitnijih detalja možemo pronaći gdje je tlo najklimavije i uvesti novi način rada.

Koje su tvoje misli?

Izuzetno važno pitanje koje koriste sportski treneri jer o odgovoru na to pitanje ovisi više od 70 % rezultata.

Možemo imati izvrsnu izvedbu neke aktivnosti, no gledamo li na postignut udarac samo kao poen koji će nas dovesti u viši ligu, teško da ćemo moći biti umno opušteni bez pritiska.

Postoji jedan udarac, a to je ovaj sada. Niti onaj prije niti onaj koji će tek biti poslije.

Koliko smo uistinu prisutni u udarcu kojeg izvodimo sada?

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar