život

UBIJA ME OBITELJSKI ŽIVOT

A TEBE ?

Ulaženjem u dugogodišnje odnose ili veze započinje nešto što nismo očekivali, ni u peti imali. To su odlasci na rođendane, krstitke, svadbe rodbini i prijateljima. Onda se tu zaredaju svakodnevna ili svako tjedna druženja na običnim kavama. Sve postaje rutina. Svaki vikend je posvećen ovim zadacima. Da, to su sada postali zadaci, a ne naša dobra volja.

ŠTO SE DOGAĐA ?

Dok smo živjeli u obitelji s roditeljima mogli smo na neka događanja ići, a neka izostaviti. No na nekima smo morali biti prisutni, da ni ne znamo zašto. Jedan mlađi klijent mi je postavio pitanje vezan za njegov najveći problem kojeg je želio riješiti: „Kako da ja njima objasnim da se meni ne da biti na svim tim događanjima, jer je meni tamo dosadno i osjećam to kao gubitak vremena?“.

MIR/NEMIR

Dok su osobe u vezi i okrenute jedna drugoj, bave se samo sa sobom i čine da im je lijepo i zabavno. To sve traje jedno izvjesno vrijeme dok ne započnu druženja koja sam spomenula prije.

Novo nastalo stanje im ne odgovara jer nemaju više svoje vikende za vožnju biciklom ili šetnju uokolo, bezbrižno provodeći vrijeme. U okvirima novih granica više ne uživaju. Ne treba zaboraviti činjenicu da su granice postavili sami i da ih isto tako mogu porušiti i prilagoditi sebi.

Gdje piše da se moraš pojaviti na svakom rođendanu? Ili na bilo kojem drugom druženju.

Predrasude su veće od vlastitih stavova, a stvorila su ih pitanja ŠTO AKO.

NEMA ŠTO AKO

Ako si svjesno odlučio da želiš negdje ići i znaš da će ti tamo biti dobro i želiš da ti bude dobro, tvoj je izbor.

Ako si svjesno odabrao da ideš negdje gdje ne želiš biti i da će ti tamo biti sigurno dosadno, opet je to tvoj izbor.

JA NEMAM MORAM

Možda bi bilo bolje da to napišem na mnogo određeniji način , JA NEMAM VIŠE, MORAM, to je daleko iza mene.

Kako sam i ja bila u fazi da moram biti svugdje gdje mi je manje lijepo, odlično mogu razumjeti ljude koji to prolaze sada, ili uživaju u tome jer im je to još uvijek fora ili više ne uživaju i rado bi pobjegli iz novo nastale situacije.

Moj izlazak iz ovakvog MORAM je bio izazvan rastavom braka, te sam tek tada shvatila u kojim sam okvirima živjela. Mogla sam sebe pogledati iz treće pozicije, meta pozicije. Ostao mi je veliki upitnik iznad glave ?

JA IMAM ŽELIM

Kako kažu, u svakom zlu neko dobro, tako se i meni posrećilo. Danas se moji odlasci i dolasci temelje na ŽELIM LI ? Sve ostalo otpada.

Tako, odlazim na mjesta koja sam svjesno i željno odabrala, koja me interesiraju i određujem im vrijeme, mjesto i okolinu. Nudi mi se i dalje podosta šarolikih stvari, pa ako mi vremenski ne odgovaraju ili nisam našla niti jednu poveznicu zašto bi ja trebala biti tamo i kakvu ću korist imati od toga, onda tamo ne idem.

Trošiti svoje vrijeme i istovremeno ugrožavati tuđe je veći propust, nego ne ići negdje.

SAVJET

Ne prakticiram davati savjete, no mogu dati meta opis rješenja problema.

Sjećam se, da je u mojoj kući stalno bilo puno ljudi. Samo par njih bi pozvala danas, upravo po onoj slici koju su ostavljali kad su dolazili. Lako je odgonetnuti tko je ovdje došao pod moraš, a tko sa zadovoljstvom bez prisile.

Zadržite ono vama bitno, jer to će osjetiti oni kojima dolazite i zbog toga će vas cijeniti, a vi ćete imati više vremena za sebe i biti ćete napokon zadovoljni sobom.

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar