V-K

V-K disocijacija ili pronađi svoju sliku

Pogreške na pogrešnom mjestu

Upečatljive riječi Arthura Gordona kažu da je najjači trenutak onaj kad se pojavi bljesak spoznaje. Takav bljesak koji će vas potpuno promijeniti, naravno na bolje. Iako su takvi trenuci rijetki, oni se ipak događaju.

Svima onima kojima ne ide onako kako bi željeli i onima koji priželjkuju kako će se ipak nešto promijeniti, da će doći i osvježiti ih, je zajedničko to što pretražuju po svojoj prošlost sve pogreške u njoj. Previše analize , bar u ovom tipu i obimu nije nikada dobro došlo.

E, da sam

Da sam bar prije 5 godina krenula u poduzetništvo, da sam se bar razvela prije 20 godina ili bar rodila u nekoj bogatijoj obitelji, nisu strane dvije nesuvisle riječi, DA SAM. Slobodno nadodajte ovom skupu i svoje DA SAM. Ne zvuči baš poticajno, slažete li se?

Analizirati pogreške s pogledom u budućnost govoreći kako ću drugi put napraviti to na ovaj ili onaj način mnogo bolje nego prije, rastuća je linija prema većim brojevima, na našem timelinu.

Prvo trebamo biti apsolutno sigurni s uključenim raciom, da nas na timelinu upotrebom priloga prema, čeka sve ono čega sada nema. To je šira slika svih vidljivih i nevidljivih mogućnosti.

Ako ćemo i dalje raditi sve isto što i sada ostat ćemo zarobljeni na istom mjestu na timelinu. Nitko ne želi cupkati u mjestu, a sjetite se koliko vam se puta to dogodilo. Osjećaj je bio: „Ništa se ne događa, kao da stojim u mjestu“.

Ovo unutarnje saznanje polagano nas pomiče naprijed. Prigrliti sebe s ove sadašnje pozicije je ništa više nego podrška dijelu našeg bića koje je zapelo u prošlosti.

Meta ili neutralna pozicija

„Idemo dalje, drugi put će biti bolje“ je definitivno najjači borbeni alat koji čuči u nama, spreman uzdići se na putu uspjeha i pobjede.

Kad nas sustignu loši dani, a slike koje stvaramo naš su scenarij, netko će iz neutralne pozicije gledat na to s vedrije strane i ukazat nam na rješenje, bez pritiska, bez emocija. Ta osoba možemo biti i mi. Prisjetimo se kad nam to ide od ruke.

Sve ovisi o promatraču, tvrdio je i Albert Einstein.

Osim slika koje dolaze tu su i vrlo glasne misli koje ometaju protok i dotok informacija koje sada trebamo. Kako bismo ovo najlakše shvatili najbolja je rečenica koja kazuje da svi strahovi, uznemirenost, nedostatak samopouzdanja ne dolaze izvana, iz neke knjige koja se kuje u zvijezde ili određene sudbine koja će nam presuditi. Ona nam ukazuje na naš mindset- unutrašnji stav uma. To je dio nas. To smo mi. Zato sve ovo zajedno nije, niti istina niti se odnosi na našu budućnost.

U trenutku razumijevanja ovih podataka, počinje sloboda unutrašnjeg stava da samovoljno kompletira sličice i misli koje odabire.

Asociranost-disociranost

Negativni obrasci koje smo okusili mogu biti jedino izazov i motivacija k još većem zadovoljstvu i uspjehu kojem težimo.

Zamjenu negativnih osjećaja i situacija s pozitivnim radimo svaki dan, a da toga nismo svjesni.

Ana nema novaca za traperice ovaj mjesec i u bad-u je, na što sam joj odgovorila: „Onda ih nećeš ovaj mjesec kupiti. Postoji i sljedeći, nego imaš li vremena za piće jer ti želim ispričati najnovije vijesti.“

Ove godine vjerojatno neću ići na kamp jer ga i nisam previše planirala, pa stoga nisam odvajala dio zarade u tom smjeru. Ipak idem na jedno kraće ljetovanje, a obilna štednja može početi od rujna. Bit će to dobra 2018. godina, baš se veselim.

Gospođa iza vas u redu za blagajnu je izuzetno nervozna i gunđa sebi u bradu. Rado je puštate ispred sebe, misleći da joj se negdje žuri ili joj je danas takav dan.

Navodim ove primjere da kroz njih postanemo svjesni koliko puta ne reagiramo jer nam se ne da, jer nam nije stalo ili smatramo neke stvari nebitnima. Ovako ih ignorirajući neutraliziramo, a istovremeno omogućavamo ubaciti ili održavati dobro raspoloženje. Ovu igru raspoloženja igramo svaki dan. Reagirati ili ne, odluka je naša.

Odvraćanje pažnje s objekata koji nam ne trebaju je instant rješenje za ovakve i slične situacije.

NLP

Zanimljivo je da isti princip ljudskog ponašanja koristi i nauka o ljudskom ponašanju pod nazivom NLP- neurolingvističko programiranje kojeg su utemeljitelji Richard Bandler i John Grinder. Zamjena neželjenog ponašanja s poželjnim koristi se u V-K disocijaciji otklanjanja fobija, trauma i neželjenog ponašanja, poželjnim.

Disocijacija nije ništa drugo nego distanciranje ili ignoriranje osobe koja vam gunđa za vrat, s mišlju, to se mene ne tiče, osoba je vjerojatno imala loš dan. Tako ostajem u istom dobrom raspoloženju i svjesno ne dozvoljavam promjenu na gore.

Traume i fobije su po svojoj strukturi i procesu rada jednostavne i slične ovim bazičnim ponašanjima o kojima pričam. Kad pojedinac vidi pauka javlja se strah ili panika. Ovo je fobija i zbog svoje jednostavnosti se najbrže rješava. Trauma je proživljen događaj što kod fobije nije slučaj, stoga se rješava nešto duže. Kod fobije slike su nerealne kao i strah, dok kod traume realne. Ako je proživljena trauma utapanje, voda do koljena ili ispod čamca u kojem sjedimo izazvat će strah ili paniku.

Kroz vrlo malo odabranih koraka u nizu, trauma i fobija se mogu riješiti upravo po principu zamjene slika uznemirujućih situacija sa slikama situacija u kojima smo se osjećali sigurno i samopouzdano.

V-K

V-K znači vizualno i kinestetičko. Uz sliku koju mozak projicira javljaju se određene tjelesne senzacije. Mogu se javiti osjećaji gušenja, gnušanja, vrućine, grčenja mišića i još mnoge druge. Otklanjanjem neželjene slike mijenja se i senzacija u tijelu.

U dvije slike istovremeno ne možete biti, možete odabrati samo jednu. Ili ćete biti u slici osobe koja vam puše za vrat ili ćete ostati u svojoj slici. Kad vam se dogodi da su vas uvukli u svoje situacije i osjećate se loše vi ste sami odabrali ući u njihovu sliku.

Kod otklanjanja neželjenih ponašanja iz slike u kojoj momentalno jeste možete ući u sliku koju ste stvorili i tako se svjesno disocirate. Disocirati se znači gledati i slušati iz meta pozicije, kao promatrač. Promatrač je neutralan što se tiče emocija i nepristrano promatra pronalazi najbolje rješenje.

Svi izgovori da se to ne može ili ne mogu ja, su jedini razlozi, želim li učiniti promjenu u svom ponašanju. Postoji mnogo NLP stručnjaka koji se bave ovim tehnikama i rado će vam pomoći.

Proces rada na samom sebi nije toliko dugoročan i djelotvoran kao kada s vama radite druga osoba.

Neželjeni, ograničavajući obrasci

Fobije, traume i sva ostala neželjena ponašanja potrebno je otklanjati i dozvoliti rast našeg neograničenog kapaciteta i potencijala kojeg imamo.

Uvjerenja kao ograničavajući obrasci ne dozvoljavaju slobodu mišljenja, izražavanja, uživanja u životu i postizanja uspjeha. Koristeći ovu metodu otklanjanja širimo svoj um i potičemo konstruktivna razmišljanja.

Maxwell Maltz kaže u svojoj knjizi „Predstava o sebi“: „ Ne slušaj savjet svojih strahova“, a ja bih još dodala „Okrenite ih naglavačke i stvorite novu sliku koja vam se sviđa“.

I ne zaboravite:

„You make mistakes, mistakes don’t make you“

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar