sluša

ZAŠTO ME MOJE DIJETE NE SLUŠA?

KOLIKO STE SE TO PUTA PITALI?

154 PUTA ILI MNOGO VIŠE OD TOGA?

 

GDJE SAM POGRIJEŠIO, PA DAJEM SVE OD SEBE?

PUSTA REALNOST

Mnogi od nas postaju roditelji s velikim očekivanjima. Tek kada nas život pritišće sa svih strana i traži od nas i više nego što možemo momentalno dati u želji da zadovoljimo svoje potrebe i potrebe svoje djece, počinjemo uočavatiDAJ PREST kod svoje djece samo ona ponašanja kakva ne želimo. Sve što dalje činimo samo pogoršava situaciju i dobivamo još više onoga što ne želimo.

NE DERI SE KO SLON

Ako želimo reći da netko nešto radi onda mu nećemo govoriti što da ne radi jer ne dobiva informaciju što treba raditi. Ovo će vas sigurno razoružati. Krenuli ste nekuda i dobacili mužu:“Nemoj zaboraviti uzeti plavu zvečku“. Naravno da ju je zaboravio. Zbog čega vaša poruka nije jednostavno bila JASNA što želite da učini: „Prije nego kreneš uzmi plavu zvečku“.

„Znate li što točno želite od djeteta?“

Ako komunikacijom nismo dobili ono što želimo, onda nismo dobro iskomunicirali. Rješenje je u našoj komunikaciji. Dodatnim pitanjima uvijek možemo tražiti potvrdu razumijevanja i količinu razumljivosti naše poruke, ne samo od djece nego i od odraslih. Ako primijetimo da se nakon naše poslane poruke ništa ne događa to nije znak da nas netko ne sluša, ignorira ili se naljutio. To je samo znak da naša poruka nije pronašla put do njega.

„Ako radiš ono što ne funkcionira, prestani to raditi.“

I sami znate kad netko kaže NE da to stvara otpor u vama kao i u djeci. Ohrabrivanjem i poticanjem prihvatljivog ponašanja potičete dijete da živi u svijetu u kojem može sve. Zamislite jednog takvog budućeg zaposlenika ili privatnog poduzetnika.

„PRESTANI“ U „NASTAVI“

Kada god želite da vaše dijete prestane nešto raditi, zapitajte se kad, gdje i kako bi to ponašanje bilo prihvatljivo?

Djeca će ovakvo ponašanje prihvatiti jer više ne dobivaju vašu negativnu reakciju. Možda ćete u početku biti sami sebi smiješni u slaganju rečenica, no ne zaboravite da je vaš cilj naučiti svoje dijete prihvatljivom ponašanju kako bi mu pomoglo kasnije svoje ponašanje svrstat u kontekst prihvatljivog ponašanja.

MOGUĆNOST ODABIRA

Vratite se u vašu firmu. Pita li vas šef da li ćete sutra napraviti fakturu za firmu koja je napravila isporuku robe koju ste naručili? Naravno da ne. On zna da će te vi to učiniti sutra i može vas jedino pitati kada će danas virman biti poslan, kako bi znao kada da nazove i komunicira s tom firmom.

Pretpostavite da će vaše dijete učiniti ono što želite da učini. Njegov odabir bit će kako će to učiniti, a ne hoće li to učiniti. Ne opterećujte ga s nizom pod zadataka jer ni vi tako ne funkcionirate. Odbili bi raditi. Vi uzimate zdravo za gotovo da zadatke trebate napraviti kao i vaše dijete. Ponudite mogućnost odabira koje će djetetu omogućiti da samo odluči kako će napraviti ono što je potrebno.

Primjer:

PRESTANI:Prestani se igrati na mobitelu dok ti čitam priču!

NASTAVI:Igrice možeš odigrati nakon priče, slažeš li se?

MOGUĆNOST IZBORA:Želiš li sada igrati igrice ili uživat u priči?

NAREDBA: Vrijeme je za obrok, dođi i sjedni za stol!

MOGUĆNOST IZBORA: Želiš li da ti ja izvadim meso ili ćeš ti sam?

NIJE SVE TAKO TEŠKO KAO ŠTO SE ČINI

Mogućnosti neka budu jednostavne i razumljive. Neka budu one koje su prilagođene djetetovim željama i sposobnostima. Tada će uživati u svom uspjehu i motivaciji da ga ponove. Kod ponude izbora da li da to ono učini ili vi, dijete odabire što će u činiti. Sasvim razumljivo. Takvim izborom potičete dijete da samostalno učini neke zadatke što je dobro došlo u školskim danima djetetova života. Ponudite one odabire za koje ćete vi biti sretni da ih dijete odabere. Koje odabire odabrati znat ćete ako primjećujete što vaše dijete inače voli činiti i što ga interesira.

NEĆU VAM REĆI SRETNO, NEGO

UŽIVAJTE LJUDI, FORA JE, VIDJET ĆE TE!!!

Ako te ova tema i alati više zanimaju i želiš postati „tata-mata“ u tome pogledaj na www.coachingflow.com

Imaš dvije niše RODITELJI I PROSVJETA – odaberi u izborniku i nađi ono svoje

Možda će vas zanimati

Ostavite komentar